tisdag 1 februari 2011

Diabetes och urinvägsinfektion

Hur är det med er andra diabetiker? lider ni mycket av urinvägsinfektioner. jag har dragit på mig en nu har jag upptäkt. ska försöka behandla den själv först med tranbärsdricka, funkar inte det så får jag väl ta och gå till vårdcentralen och få penicillin.

"Urinvägsinfektion är vanligare hos diabetiker och anses kunna ha ett mer komplicerat förlopp än hos icke diabetiker. Kvinnor 55–75 år med farmakologisk diabetesbehandling har visats ha en ökad risk för symtomgivande UVI men ej kostbehandlade kvinnliga diabetiker."

"En ny studie visar att postmenopausala kvinnor som använder diabetesläkemedel oftare har urinvägsinfektioner än kvinnor som inte har diabetes. Däremot hade kvinnor som kontrollerade sin sjukdom med diet och motion ingen ökad risk för urinvägsinfektioner. Forskarna tror dock inte att det är läkemedelsbehandlingen i sig som ökar risken för urinvägsinfektion utan att de som får läkemedel har en svårare form av sjukdomen.
Forskarna rekommenderar därför att äldre kvinnor som har upprepade urinvägsinfektioner ska kontrolleras för eventuellt oupptäckt diabetes."


vad jag har hört från min diabetesvård är att personer med diabetes har lättare att få urinvägsinfektion eller "UVI" som man oftast skriver inom vården därför att när man ligger högt så får man ju socker i urinen och bakterier trivs bättre i socker och förökar sig "växer" fortare då.

jag får rätt ofta urinvägsinfektion. minst varje år.
ne nu ska jag ta och gå till köket och dricka mer tranbär, vilket inte är så där jätte gott ;)

1 kommentar:

  1. Fixa penicillin medsamma istället.

    Jag fick fanskapet 6 gånger förra året, trodde jag fixade det med tranbär de 4 första gångerna men sen kom det tillbaka efter drygt en månad igen. 5 gången gav jag upp och fick penicillin, det försvann och kom tillbaka igen efter 1 månad. Tog penicillin igen och har nu lyckats hålla det borta i 3 månader. Jag hade antagligen det i kroppen hela tiden och den första kuren slog inte ut det helt. Så mitt tips är att inte ens försöka utan gå direkt på penicillinet.
    Jag dricker iofs ändå ett glas tranbär varje dag i förebyggande syfte, bara för att vara på säkra sidan.

    SvaraRadera