söndag 13 mars 2011

15 år mindre...

var inne i går på 118100 för att läsa lite frågor som folk har skivit till dom. kan vara riktigt roligt ibland.

i övrigt var det en rolig fråga, någon frågade om en Hummer kunde få diabetes. men 118100 svarade att dom inte visste och det iaf inte fanns något kännt fal om en hummer med diabetes ;)
lyckliga hummrar tänker jag då ;)

men sedan var det även en fråga som löd så här:
Om man är sju år när man får diabetes. Hur lång är medellivslängden?

Medellivslängden för en person med typ 1-diabetes är 15 år kortare än för normalbefolkningen.

jag regerade genast på svaret.. 15år??
visst diabetes är en slitsam sjukdom och att kroppen tar skada.
men inte visste jag att man kunde räkna med att leva 15år mindre än vad man skulle gjort om man inte haft diabetes.

försökte googlea lite på det och se om det fanns något mer sida som sa lika dant, men hittade inget direkt.. så jag undrar om det stämmer? isf var det väl inte en så där jätte rolig information man fick.
när jag berättade det igår för resten av familjen så sa min syster att då kan jag ju bara + på 15 år på min ålder nu så vet jag egentligen hur gammal jag är och det är ju sant.. alltså är jag 34 isf..
det är ju inte riktigt klokt egentligen.

så om detta stämmer så vet ni diabetiker att ni har 15år mindre att se fram emot..
ne nu ska vara inte vara sådana. slut pratat om det. det var ju inget roligt att skriva om egentligen.
om det är någon som hört något om detta eller hört något annat så får ni hemskt gärna berätta.

3 kommentarer:

 1. Men det måste ju ändå bero lite på hur man lever. Såg tex i diabetestidningen om en man som haft höga värden typ hela livet o han va nästan blind och fick göra njurdialys, han va skit dålig. Där kan man ju tänka att han kanske skulle leva ett kortare liv likadant som en som kanske missbrukar osv.. äh jag vet inte men hade tänkt leva länge iaf, hehe =)

  SvaraRadera
 2. Ja, det är hemskt. Jag fick höra 10 år kortare när jag var liten. Det var bara dåliga nyheter då , som att jag kommer bli blind innan jag är 20 och annat. Vilket jag inte är, och jag fyller 36 i år.
  Visst, diabetes sliter fysiskt och mentalt, men man kan ju påverka mycket själv genom hur man lever.

  SvaraRadera
 3. Det finns dom som lever länge och friska med typ 1 diabetes. Kolla upp t.ex. Dr Richard Bernstein. Han är aktiv diabetesläkare i New York, och har själv typ 1. Han har en metod som svenska diabetsteam inte vågar presentera troligen för att den är för lik lchf-kosten och därför för mycket kärringen mot strömmen (i alla fall inom vården).

  Det var Bernstein som kom på att man skulle ta bolus- och basaldoser istället för en spruta om dagen...Dessutom har man honom att tacka för att diabetiker själva får kontrollera sitt blodsocker. Det är alltså ingen låtsasdoktor det handlar om. Han är född 1934 och fortfarande vid mycket god häsla trots sin diabetes. Han har lyckats bli frisk från sina diabeteskomplikationer och inte fått några nya. Värt att kolla för alla typ 1 diabetiker i Sverige som vill leva friska och länge.

  SvaraRadera