tisdag 9 februari 2010

Artikel från SVT

Dåligt stöd till barn med diabetes

Hittade denna artikeln och tycker den var riktigt bra.
http://svt.se/2.62967/1.1307184/daligt_stod_till_barn_med_diabetes?lid=puff_1310708&lpos=extra_0

Varannan elev med diabetes saknar en vuxen i skolan att vända sig till med frågor - man får själv hålla koll på sin blodsockerhalt. Det här visar en ny studie, som Svenska Dagbladet skriver om i dag.

På fredag är det Världsdiabetesdagen och inför den har det gjorts en undersökning i skolorna runt om i Sverige, som visar att skolornas stöd till de barn som har diabetes inte alltid är så bra. Detta trots att Skolverket förra året kom med särskilda bestämmelser för hur skolorna ska hjälpa de barn som lider av en kronisk sjukdom, som till exempel diabetes.

Diabetes
Diabetes är en sjukdom där blodet innehåller för mycket socker, glukos. Glukoshalten stiger om kroppen har brist på, eller saknar hormonet insulin. Om man har diabetes kan man få symptom som trötthet, man är törstig, kissar mycket och har högt blodtryck.

Typ 1 och typ 2
Det finns två olika slags diabetes: typ 1 och typ 2. Typ 1 är ovanlig, 50 000 personer i Sverige har typ 1. 300 000 människor har typ 2 och många har typ 2 utan att veta om det. Risken att få typ 2 ökar ju äldre man blir. Man behandlar diabetes genom att spruta in insulin, flera gånger om dagen. Om man inte får insulin är det risk att man svimmar av.

Varannan elev
I en studie som Nationella Diabetesteamet har gjort säger tolv procent av barnen på lågstadiet och 52 procent av barnen på mellanstadiet att de får hålla koll på sina blodsockervärden själva. 311 barn, 309 föräldrar och personal på 43 av landets 44 barndiabetesteam var med i studien. Resultaten tyder på att skolan inte tar sitt ansvar, säger överläkare Stefan Särnblad, huvudansvarig för studien, till Svenska Dagbladet.

Barn behöver stöd- Även om flertalet barn kan sköta sina sprutor själva behöver de stöd, framför allt i hur deras blodsockervärden ska tolkas, ¬säger Stefan Särnblad till SvD.
Nästan hälften av föräldrarna som var med i undersökningen tyckte att barnets lärare inte hade tillräckliga kunskaper om sjukdomen.
http://svt.se/2.62967/1.1307184/daligt_stod_till_barn_med_diabetes?lid=puff_1310708&lpos=extra_0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar