fredag 6 maj 2011

mycket diabetes?

jamen visst, nu gör jag det igen, uppdaterar sena kvällar.
har tänkt (som alltid) att jag ska uppdatera tidigare, men har varken funnits tiden eller lusten till det.
och just idag borde jag verkligen sova, för imorgon blir det upp gång vid klockan 6, vilket faktiskt ska bli väldigt skönt då jag är mer utav en morgon människa, det är nämligen så att vi ska iväg på hundutsällning med våran yngsta Bullmastiff som heter King. I Lidköping ska detta vara och om jag minns rätt startar vi hyffsat tidigt i ringen.
så det blir spännande att se.
men det är väl inte det vi ska prata om nu, för vad har "mycket diabetes" med hundutställning att göra.
nej det är nämligen så att nu har jag varit med om detta så många gånger så jag bara måste ta upp det.


det hände mig här om dagen, satt bland "nya människor" som inte känner mig och jag inte dom, än iaf, men jag tar upp min blodsockermätare och tar ett socker. jag gör det rätt öppet utan att direkt reflektera över hur dom som sitter bland mig reagerar på det här.
men den enda uppmärksamheten jag får över vad jag gör är en fråga:
- har du diabetes?
ja svarar ju jag så klart.

sedan är det dags att plocka fram pumpen eftersom sockret inte låg riktigt där jag ville ha det. antagligen förstår personen att denna "mojängen" har också med min diabetes att göra. men då kommer den oförståliga frågan som jag även har fått från tidigare folk jag har träffat på:
- har du mycket diabetes eller?

jag blev faktiskt helt tyst, visste inte vad jag skulle svara, sedan skrattade jag lite och försiktigt och sa, tja det finns ju bara två sorter, typ1 och typ2. någon annan höll med mig och personen jag sa det till sa då till mig, ja men då är det typ1 då.
så antagligen hade personen ändå koll på vad diabetes var eftersom ingen mer fråga kom och även att personen med en gång förstod att det var en diabetiker bland dom när jag tog blodsocker och knappade på pumpen.
men då undrar ju jag, vad kommer frågan "har du mycket diabetes eller" in.

ja jag har 100% diabetes. jag har diabetes under alla 24h utav dygnen under alla 7 dagarna i veckorna, under alla 52 veckorna och under 12 månaderna och faktiskt under alla 365 dagarna som finns under ett år.

ne men ni förstår kanske min poäng, jag har diabete 24 7 som man brukar säga.
jag kan inte ha mer eller mindre diabetes. jag har 100% och så länge det inte finns något botemedel mot diabetes kommer jag alltid ha dom 100%.

är det någon mer än jag som varit med om just den frågan, "hur mycket har du"?

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag heter Joachim och är ägare av www.DiabetesPortalen.nu. Jag vill gärna komma i kontakt med dig. Skriv gärna din mailadress till mig på: http://diabetesportalen.nu/kontakt/

  Vänliga hälsningar,
  Joachim Fredriksson
  DiabetesPortalen.nu

  SvaraRadera
 2. Ja, har också fått den frågan. Jag brukar tolka den som att de undrar om jag är svårinställd.

  Men som du säjer, man kan inte ha mer eller mindre diabetes. Kanske de med typ 2 kan, om de har kvar insulinproduktion, hur mycket osv. Men vi med typ 1 har ju alltid 100% som du säjer och får leva med det.

  Det finns mycket okunskap kring diabetes tror jag, därav kommentarer från vissa.

  SvaraRadera
 3. Ja, verkligen många gånger. brukar vara svårt att svara för de förstår ändå inte.

  SvaraRadera